Potrivit unui comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița, echipele de specialiști din carul instituției au mers, joi, în comuna Aninoasa, unde au identificat 140 de persoane cu simptomele bolii diareice acute după ce au consumat apă furnizată în sistem centralizat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Doar 107 dintre bolnavi au ajuns fie la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, fie la medicii de familie, 13 dintre pacienți fiind internați.
În aceste condiții, inspectorii de sănătate publică au discutat cu oamenii, le-au împărțit pliante cu informații legate de menținerea sănătății și au distribuit 4.500 de tablete dezinfectate.
Oamenii au fost învățați să dizolve o tabletă în 10 litri de apă și să folosească apa astfel preparată pentru a dezinfecta suprafețe, ustensile de bucătărie și veselă.
DSP Dâmbovița a prelevat zece probe noi de apă atât din rețeaua de alimentare a localității cât și din cisternele din care populației îi este distribuită apă potabilă, în condițiile în care Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița care furnizează apă în sistem centralizat a anunțat că interzice populației să consume apa de la robinet din cauză că analizele au arătat neconformități.
Inspectorii de sănătate publică au solicitat distribuitorului de apă programul de derulare a lucrărilor pentru ca apa să fie potabilă, cu termene și responsabilități.
Săptămâna aceasta, zeci de persoane din comuna Aninoasa s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște prezentând simptomele bolii diareice acute, după ce au consumat apă furnizată în sistem centralizat de Compania de Apă Târgoviște, firmă la care acționari sunt Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița și consiliile locale ale altor 18 orașe și comune.
DSP Dâmbovița a amendat Compania de Apă Târgoviște cu 35.000 de lei, iar Poliția a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de „infectare a apei”.